24.12.2020
Состојки
Подготовка
Сите состојки ставете ги во тенџере. Се згрева на средна температура до врело ( !во никој случај да зоврие! ) и притоа се меша за да се стопат шеќерот и медот. Тргнете на страна и поклопете со капак. Се остава така да отстои 2 часа за да се спојат аромите. Вратете повторно на оган да се загрее виното (не да врие) и потоа послужете во чаши.
На здравје!
16.02.2020
Напиток кој на многумина им е познат од германските Божиќни панаѓури. Името можеби звучи како волшебна напивка, ама пак на некој начин, навистина е така :). Кога се во прашање студени нозе и раце, или суво грло, ништо друго не помага подобро од овој пијалок . Јас го нарекувам топло чоколадо за возрасни :)
Состојки
Подготовка
Млекото ставете го да се загрева. Во 6 лажици млеко ставете го шеќерот и какаото и измешајте убаво за да нема грутки. Ова смеса ставете ја во затопленото млеко и со повремено мешање оставете млекото да зоврие. Тргнете на страна и додадете го алкохолот. Сервирајте топло во чаши и одозгора ставете изматена шлаг пена. Украсете по желба.
Забелешка
За безалкохолна верзија, едноставно количината на алкохол заменете ја со млеко.
Состојки
Подготовка
Портокалите исцедете ги. Сокот измешајте го со веќе подготвениот чај, додадете и румот. Семето од кардамом изгмечете го со толчник. Изгребете го средишниот дел од ванилата и додадете заедно со другите зачини во пунчот. Загрејте ја течноста до момент пред да започне со вриење и послужете врело со парче портокал. Засладете по желба.
25.06.2018
Состојки
Подготовка
Мангото излупете го и исечкајте го на мали парчиња. Лимоните исцедете ги и сокот тргнете го на страна.
Во едно тенџере ставете ја водата и шеќерот и ставете ги на највисока температура да зовријат. Намалете ја температурата на средна и оставете така да врие 15 минути. Додадете ја солта, мангото и сокот од лимон, исклучете ја ринглата и оставете така на топла рингла да отстои 10 минути. Измиксајте ја смесата со стапчест миксер. Исцедете преку ситеста цедилка и ставете го сокот во шише кое убаво ќе го затворите.
Оставете убаво да се излади па служете на следниов начин: во чаша ставете по желба коцки мраз, налејте до половина од чашата од манго-лимон сокот и дополнете со ладна газирана вода. Ставете кришки лимон и по желба ливчиња од нане. Прекрасна освежителна лимонада, посебно погодена за топли денови.
Од овие состојки излегува некаде околу 1л. сок или доволно за околу 6 чаши напиток.
29.06.2018
Состојки
Подготовка
Во чаша ставете ги коцките мраз, додадете го розатото и тоникот. Измешајте убаво, ставете ги парчињата лимета и уживајте во прекрасниот пијалок. Освежителен и вкусен, одлично освежување е во топлите денови.
Состојки
Подготовка
Вишните заедно со сокот кој ќе го испуштат при чистењето ставете ги во поголемо шише со широк отвор или поголема тегла. Врз нив ставете го шеќерот и налејте со румот. Затворете го убаво садот и оставете да отстои 6 недели. Повремено протресете го за шеќерот да се истопи.
После 6 недели, процедете го ликерот и ставете во шишиња. Вишните може да ги искористите за подготовка на десерти или како додаток на коктели.
Напомена
Вишните и не мора да ги чистите од семките. Едноставно избодете ги на неколку места ги со нож или вилушка и така ставајте ги во садот.
Состојки
Подготовка
Во чаша ставете ги коцките мраз, додадете го розатото и сокот од шумско овошје. Додадете го овошјето и измешајте убаво. На крај ставете ги ливчињата нане и уживајте во освежителниот пијалок.